Συγκλονιστική η παρουσία μας στο 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη έλαβαν μέρος στο 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο που διεξήχθη στη Νάπολη της Ιταλίας κατά την περίοδο 15 – 19 Νοεμβρίου 2017 .

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ που εδρεύει στην Τεργέστη Ιταλίας, και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ, που εδρεύει στη Νάπολη Ιταλίας, με θέμα : «Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Από τη συνείδηση της Ιστορίας στη διαμόρφωση της Ευρώπης των Αξιών» “Civiltà greco-romana e idea europea: dalla coscienza storica alla creazione dei valori europei” . Το εν λόγω Συνέδριο τελέστηκε  υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και του Δήμου Νεάπολης .

Ο στόχος του Συνεδρίου ήταν διττός : αφενός, μέσω της ώσμωσης των Ελλήνων και των Ιταλών μαθητών, να ενισχυθεί αμοιβαίως η εθνική και ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία και αφετέρου να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά με την εικόνα και τη δομή που εμφανίζει η σύγχρονη κοινωνία και το κράτος.

Οι μαθητές επέλεξαν από την προτεινόμενη θεματολογία του Συνεδρίου την ενότητα : Magna Graecia – Ιταλία Ελλάδα. Ορμώμενοι λοιπόν από την επιλογή τους αυτή μετέφεραν  τη ψυχή και το σώμα τους στον τόπο που γεννήθηκε η Ρητορική  και άνθισαν τα Μαθηματικά , η Φιλοσοφία , η Πολιτική επιστήμη και οι Τέχνες .

Μέσα από το καλλιτεχνικό δρώμενο που δημιούργησαν και παρουσίασαν  , επιδίωξαν να περιπλανηθούν και να περπατήσουν στα μονοπάτια της MAGNA GRAECIA , να αφουγκραστούν την ιστορία της , να ξεναγηθούν στους τόπους που μεγαλούργησαν οι Έλληνες άποικοι σε αγαστή  συνεργασία με τον ντόπιο πληθυσμό . Θαύμασαν τα απείρου κάλλους μνημεία της και τραγούδησαν στη γλώσσα τους /  γλώσσα μας .

Η διοργανώτρια αρχή και το κοινό εκστασιάστηκαν από τη διαδραστική παρουσίαση του θέματος  και υποκλίθηκαν στην άψογη και καινοτόμα προσέγγιση του , αποδίδοντας τα εύσημα στους μικρούς δημιουργούς – εκτελεστές της παράστασης , καθώς και στους υπεύθυνους της δράσης αυτής . Απαίτησαν δε από τη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων να υποσχεθεί την παρουσία τους στα μελλοντικά Μεσογειακά Μαθητικά Συνέδρια .

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες !!!

 


Μοιραστειτε το