Ιστορικό

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με νεανική φρεσκάδα, μακρόχρονη εμπειρία και ωριμότητα, διανύουν την έκτη δεκαετία της ύπαρξής τους διατηρώντας ισχυρή την παρουσία και την προσφορά τους στην εκπαίδευση. Ο ιδρυτής τους Πέτρος Φρυγανιώτης και η σύζυγός του Χαρίκλεια, δάσκαλοι και οι δυο, γεμάτοι αγωνία και διάθεση, μετουσίωσαν σε πράξη το όνειρό τους για μια καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση.

Το 1953, "έστησαν" το πρώτο σχολείο με το όνομα "Ο Μέγας Αλέξανδρος" (Περιοχή Βαλσαμή - Νεάπολη).

Δεν επαναπαύτηκαν όμως. Πέντε χρόνια αργότερα , το 1958 , μετέφεραν το σχολείο σε μεγαλύτερο οίκημα. Το Νηπιαγωγείο,"Τα Μελισσόπουλα", και έξι ολοκληρωμένες τάξεις του Δημοτικού, αποτελούσαν πια τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη. (Περιοχή Ρουμανικά-Νεάπολη)

Έχοντας ζωντανό το όραμα για ένα πιο σύγχρονο σχολείο, σχεδίασαν το 1968 την ανέγερση ενός πρότυπου εκπαιδευτηρίου. Μετά από τρία χρόνια, το 1971 , σ' ένα υγιεινό περιβάλλον 4000 τ.μ. στο καταπράσινο Ρετζίκι, ήταν έτοιμα να φιλοξενήσουν τους μαθητές Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Την αγάπη προς το παιδί, τησυνέπεια στο εκπαιδευτικό έργο και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στην Παιδεία -αξίες που τους οδηγούσαν μια ολόκληρη ζωή- άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη στο γιο τους Αθανάσιο και στη σύζυγό του Ευφημία, εκπαιδευτικούς.

Οι δυο τους συνεχίζουν αδιάλειπτα τον προσανατολισμό που έδωσαν οι ιδρυτές και το 1996 μετέφεραν το Νηπιαγωγείο, ως αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, σε ένα υπερσύγχρονο ανεξάρτητο κτίριο, δίπλα στο Δημοτικό.

1953 1953

Η διάθεση για προσφορά δε σταματά εκεί και το νέο μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2001. Το Γυμνάσιο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη,υπερσύγχρονο σε αρχιτεκτονικές αντιλήψεις αλλά και στελεχωμένο με το κατάλληλα επιλεγμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, λειτουργεί με τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης.

Τέλος, θέλοντας να προσφέρουν την καλύτερη Εκπαιδευτική Εμπειρία, που ν' ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου περιεκτικού και εξειδικευμένου προγράμματος, μετέφεραν τοΣεπτέμβριο του 2007 τον Παιδικό Σταθμό σε αυτόνομο, υπερσύγχρονο κτίριο, δίπλα στο Νηπιαγωγείο. Μια αποστολή γεμάτη προκλήσεις, με πρώτο μέλημα να ταιριάζει στα παιδιά του Σήμερα και στον κόσμο του Αύριο.

Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στο Λεύκωμα ιστορικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης.

Σ΄ αυτό γίνεται αναφορά στις παραδοσιακές επιχειρήσεις που έχουν αντέξει στο χρόνο. Οι επαγγελματίες αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους με πάθος, καινοτομία και αποτελούν τους σύγχρονους Μεγαλέξανδρους της πόλης μας.

Δεν αποτελεί μια απλή καταγραφή αλλά ένα ουσιαστικό εγχειρίδιο για κάθε νέο επαγγελματία, καθώς κουβαλά την ψυχή, τις εμπειρίες και τον αγώνα δεκαετιών μέχρι και αιώνων των ιδρυτών και συνεχιστών των ιστορικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό.

Μοιραστειτε το